2021-07-03 12:51:32• hírek • Bede Emőke

Tizenegyedik alkalommal adták át a Falvak mécsesei díjakat

A Szatmár Megyei Tanács szárnyai alatt működő Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Forrásközpont július 2-án immár tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Falvak mécsesei díjátadó gálát.

Eme országos szinten is egyedülálló rendezvényen évről évre a vidéki településeken kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató, vagy a népi hagyományok megőrzésében és életben tartásában elismerésre méltó tevékenységet kifejtő személyeket jutalmazzák. Az idei évben a lajosmajori Dina Bolda, a szatmári Viorel Campean, a nagytarnai Bianca Cionca, a borválasztúti Dan Marius Cosma, a szamosdobi Lia Florica Koka, a szatmárhegyi Kovács Jószef, a dobrai Makri Mónika, a turci Ioan Marita, a csanálosi Mellau József, valamint a hiripi Florin Varga vehették át e különleges elismerést.


„Tíz évvel ezelőtt, 2011-ben szerveztük meg első alkalommal a Falvak mécsesei díjátadó gálát, s íme, ma már a tizenegyedik kiadáshoz érkeztünk. Ez is azt mutatja, mennyire életképes hagyományt teremtettünk ezen értékes kezdeményezés által, melyet azért hívtunk életre, hogy katalizátorként felserkentse megyénk kulturális életét” – mondta el az eseményen Robert Laszlo, a forrásközpont vezetője.


Kovács József Szatmárnémetiben született, majd Kolozsváron református teológiai képzésben vett részt. A vidéki közösség nevelését és fejlesztését megcélzó tevékenysége időben két részre osztható. 2003 és 2012 között a Halmi községhez tartozó Kisbábonyban tanított, küzdött a helyi iskola felszámolása ellen, illetve részt vett a református templom belső felújításának folyamatában, beleértve az egyedi, kazettás mennyezet restaurálását is. 2012-től Szatmárhegyen folytatja tevékenységét: modernizálta a helyi templom épületét, jótékonysági és környezetvédelmi programokat, könyvbemutatókat, fotókiállításokat szervezett, kulcsfontosságú szerepet vállalt a két világégésben elesettek tiszteletére emelt emlékmű újjáépítésében, illetve az ő nevéhez kötődik Szatmárhegy község monográfiája is.


Makri Mónika a Dobrai Általános Iskola pedagógusa. Felsőfokú tanulmányait Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetem pszichológiai szakán végezte. Jelenleg ő vezeti a dobrai iskolások alkotta Orgonánc néptánccsoportot, de kísérőtanárként szívesen vesz részt minden kulturális eseményen, legyen szó megyei vagy a megye határain túli programról. 2018-ben a citárezó diákokat kísérve részt vett egy Hargita megyei fesztiválon, ahol a csoport egyedüliként képviselte Szatmárt. 2019-ben a Tasnádon megrendezett Aranyág néptánc- és népdaléneklő versenyen is részt vett, és elhozta az első helyezésért járó díjat. Mindezeken túl a helyi egyházi közösségnek is oszlopos tagja, a lelkészekkel közösen rendszeresen szervez ünnepségeket, kulturális és karitatív eseményeket.


Mellau József Nagykárolyban született. 1990-ben Csanálos lakossága polgármesterré választotta, s a községvezetői székben töltött közel három évtized alatt tisztességgel és nagy hozzáértéssel szolgálta a község lakóit. 31 éves dolgozott a közigazgatásban, ebből 27-et polgármesterként, 4-et pedig helyi tanácsosként. Karrierje során mindig arra törekedett, hogy jó vezető legyen, a törvény adta lehetőségeket kihasználva segítse a szükségben levőket, támogatta a különféle sportesemények és kulturális programok szervezését, mi több, nem egyet ő maga kezdeményezett. Mindezek mellett 2021 tavaszán bemutatásra került az általa összeállított és szerkesztett Csanálos-monográfia is, jelenleg pedig a szatmári svábok anyanyelvével kapcsolatos gyűjtői munkát végez.











 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: